Hozzávalók
-
500 g búzafinomliszt
-
7 g szárított élesztő
-
50 g puha vaj
-
2 db tojássárgája
-
1-2 teáskanál kezeletlen narancs reszelt héja
-
300 ml langyos tej
-
2 evőkanál nádcukor
Elkészítés
Fánk sütőben sütve
Nálunk már egy ideje áll a bál, ami farsangi előkészületeket illeti. Javában folynak az értekezések az ovis jelmez előkészítésével kapcsolatban, s hetek óta fánkot sütök. Végre egy normális fotót is sikerült lőnöm erről az igazán finom és pihe puha fánkról, ami sütőben készült.
A hagyományos olajban sült farsangi fánkba általában rumot is szokás tenni. Ami azt illeti ebbe nem került, helyette narancs reszelt héjával bolondítottam meg.
Nagymamámtól tanultam, hogy a jó kelt tészta a titka a szobahőmérsékletű alapanyagok. Vagyis, mielőtt neki állsz a tészta elkészítésének, legalább egy fél órával előtte készítsd elő az alapanyagokat.
Hasonló recepteket itt találsz.
További tartalmakért látogass el a Facebook oldalamra, és kövess az Instagramon!
#babamamaegyütteszik #hozzátáplálás #receptekanyukáknak #receptekbabáknakésmamáknak
Kérlek, a receptekben található hozzávalókat mindig nézd át, s csak akkor kínáld vele a babádat, ha már azok be lettek neki vezetve. Ezért kérlek minden esetben saját belátásod szerint használd a recepteket. Aszerint, hogy mi az, amit már a gyermeked ehet, s mi az, amit esetlg egyáltalán nem fogyaszthat.
Lépések
1
Kész
|
Mielőtt neki állsz a tészta elkészítésének, legalább egy fél órával előbb készítsd elő az alapanyagokat, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. |
2
Kész
|
A langyos tejbe szórd bele az élesztőt, és várj 10 percig, amíg kissé felfut. |
3
Kész
|
Közben egy nagy tálba öntsd bele a lisztet. Add hozzá az élesztős tejet, a vajat, a tojássárgáját, a cukrot és a narancs reszelt héját is, majd kézzel vagy egy robot gép segytségével dagassz egy lágy, egyenletes tésztát. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. |
4
Kész
|
Formázz belőle egy cipót, tedd egy másik tálba. Fedd le egy konyharuhával és meleg helyen keleszd egy órán át. Ez idő alatt nagyjából a kétszeresére kell nőnie. |
5
Kész
|
Közben egy sütőlemezt vagy kettőt bélelj ki sütőpapírral. |
6
Kész
|
Enyhén lisztezett felületen gyúrd át még egyszer, majd nyújtsd ki körülbelül 1 cm vastagra. Egy nagyobb peremű pohár vagy fánk szaggatóval szúrd ki a fánkokat. |
7
Kész
|
Helyezd őket a sütőlemezre, úgy hogy 2-2,5 cm távolság legyen közöttük mert sütés közben szépen megfognak nőni. |
8
Kész
|
A sütőt melegítsd elő 180 °C fokra. (Légkeveréses sütőben sütöttem. ) |