Hozzávalók
-
2 és 1/2 csésze búza finomlisztCsésze: 0,25 l-es
-
1 csésze meleg víz
-
1 csomag szárított élesztő
-
2 evőkanál olívaolaj
-
szárított bazsalikom
-
durva szemcsés só
Elkészítés
Focaccia
Egy egyszerű és finom kenyér a családnak.
Biztosan ismeritek a Napsütötte Toszkána c. könyvet. Az elolvasása után hatalmas nagy élvezettel vetettem bele magamat az olasz konyha rejtelmeibe. Persze már előtte is rajongtam az olasz ételekért, de a könyv elolvasása után fogadtam meg, hogy nem csak enni fogom őket, hanem meg is próbálom elkészíteni az ételeket. Az első próbálkozásaim egyike volt a focaccia.
Az elkészítése is külön egy élvezet. Összeállítani a tésztáját. Figyelemmel kísérni, azt a csodát, ahogy megkel a tészta. Az illata, ami bejárja az egész hazát miközben sül. A legnehezebb pedig az egészben az, hogy megvárd, hogy kihűljön.
Javaslom mellé Puccini valamelyik operáját. Fantasztikusan kiegészítik egymást. Szóval amikor készíted vagy épp kiveszed a sütőből, kapcsold be mondjuk a Turandot – Kalaf áriáját.
Házi pesztóval, zöldségekkel, sonkával, sült paradicsommal, sült fokhagymával és még sorolhatnám a kedvenceinket isteni finom.
Mi nagyon szeretjük.
Akkor süssünk, süssünk egy focacciát.
További tartalmakért látogass el a Facebook oldalamra, és kövess az Instagramon!
#babamamaegyütteszik #hozzátáplálás #receptekanyukáknak #receptekbabáknakésmamáknak
Kérlek, a receptekben található hozzávalókat mindig nézd át, s csak akkor kínáld vele a babádat, ha már azok be lettek neki vezetve. Ezért kérlek minden esetben saját belátásod szerint használd a recepteket. Aszerint, hogy mi az, amit már a gyermeked ehet, s mi az, amit esetlg egyáltalán nem fogyaszthat.
Lépések
1
Kész
|
A csésze meleg vízbe öntsd bele az élesztőt és várj 10 percet. Közben egy nagy tálba öntsd bele a 2 és 1/2 csésze lisztet. A 10 perc letelte után add hozzá az élesztőt. Vegyél elő egy villát és kezd el összekeverni. Először kisebb foszlányokká, majd egy nagyobb tömbé fog össze állni a tészta. |
2
Kész
|
Ezután lisztezett felületen 8-10 percig kezd el gyúrni, hogy egy szép és egyenletes tésztát kapj. Vegyél elő egy nagy tálat. Csepegtess bele 1 evőkanál olívaolajat és kend ki vele a tálat. Tedd bele a tésztát. A másik evőkanál olívaolajjal pedig kend be a tészta tetejét. Fedd le egy konyharuhával és meleg helyen pihentesd egy órát. Ez idő alatt nagyjából a kétszeresére kell dagadnia. |
3
Kész
|
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Az enyém 25 x 35 cm-es. Ebbe bőven belefér. Tedd bele a tésztát és az ujjaid segítségével egyszerűen csak nyomkodd szét benne. Újabb pihentetés következik. Fedd le konyharuhával és meleg helyen hagyd kelni még 40-45 percet. |
4
Kész
|
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Az ujjhegyeddel nyomkodj apró mélyedéseket a tésztába. Szórd meg bazsalikommal (vagy oregánóval, esetleg rozmaringgal - amit jobban kedveltek). Hintsd meg a sóval és tedd a sütőbe 20 percre. |
5
Kész
|
Hagyd egy kicsit hűlni, s csak azután vágd fel. (Ez a legnehezebb lépés.) |