Hozzávalók
-
1 kisebb vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 db sárgarépa (kb 150 g)
-
1 közepes meretű édesburgonya (kb.180 g)
-
2 kisebb méretű burgonya (kb. 100 g)
-
1 konzerv / 265 g lencse
-
150 g natúr joghurt
-
1100 ml víz
-
olívaolaj
-
ízlés szerint só, bors
-
1 kávéskanál szárított kakukkfű
-
ízlés szerint kurkuma
-
1 kisebb csokor petrezselyem
Elkészítés
Édesburgonyás-lencsekrémleves
Őszre hangolódva.
Köztudott, hogy mi a levest is levessel esszük, nagyon szeretjük őket. És amint beköszönt az ősz, a kicsit hűvösebb idő, még inkább elfog a vágy, hogy a régi kedvencek mellett, valami újat is készítsek. Így került a tányérunkba ez az édesburgonyás-lrncsekrémleves is.
Előfordul, hogy vacsorára is megszünk egy tányérral. Főleg, amikor Marcell farkaséhesen ér haza az oviból – mert még mindig nem rajong az ovis menzáért -, gyakran a „Mi lesz a vacsora?” kérdés mellett, azt is megkérdezi, hogy „Leves van?”. És a válasz sokszor az, hogy van.
Janka is kapott a belőle és nagyon ízlett neki. Mielőtt a só és a bors bele került volna, kivettem a neki szánt adagot (két napra, mert másnap is ez volt az ebéd egyik fele), s csak a maradékot ízesítettem meg ízlésünknek megfelelően.
De tudjátok, mindig azt szoktam mondani, hogy amikor egy leveshez pucolod a hozzávalókat, gondolj a babára is, s ha van olyan, amit meg szeretnél vele kóstoltatni, abból pucolj meg eggyel többet, s akár egy külön edényben is meg tudod neki párolni, amiből végül pürét vagy puha párolt falatokat kínálhatsz neki.
Ebbe a levesbe kerül édesburgonya, sárgarépa, burgonya, lencse és joghurt. Ha a levest hozzávalóira szedjük, rögtön több lehetőség kínálkozik pürére és darabos falatokra is. Példaul készíthetsz neki édesburgonyás-répa pürét joghurttal, vagy ezt tálalhatod neki puha falataokként is. És még sorolhatnám.
Tudtad, hogy a Baba, mama együtteszik könyvben is van egy lencsekrémleves recept?
Készítsétek el! Örömmel várom a visszajelzéseket, hogy kinek hogy ízlett.
További tartalmakért látogass el a Facebook oldalamra, és kövess az Instagramon!
#babamamaegyütteszik #hozzátáplálás #receptekanyukáknak #receptekbabáknakésmamáknak
Kérlek, a receptekben található hozzávalókat mindig nézd át, s csak akkor kínáld vele a babádat, ha már azok be lettek neki vezetve. Ezért kérlek minden esetben saját belátásod szerint használd a recepteket. Aszerint, hogy mi az, amit már a gyermeked ehet, s mi az, amit esetlg egyáltalán nem fogyaszthat.
Lépések
1
Kész
|
Az vöröshagymát és fokhagymát kevés olívaolajon kezd el párolni. Majd dobd rá felkockázott burgonyát, édesburgonyát és a felszeletelt répát is. Add hozzá a lencsét (ha konzerv lencsét használsz, elég csak az utolsó 15 perceben hozzá adnod). Öntsd fel a vízzel és fűszerezd meg (És ahogy én is tettem: a só és a bors használatot a végére is időzítheted, amennyiben egy kisebb gyereknek is szeretnél belőle adni. Vagyis, először szedd ki a gyerkőcnek szánt adagot, majd utólag szórd meg sóval és borssal a levest.) |
2
Kész
|
Add hozzá a joghurtot. Egy kézi botmixer segítségével turmixold simára a levest. Főzd még pár percig, majd el is készültél vele. |
3
Kész
|
Tálaláskor szórd meg parmezán sajttal vagy készíts mellé sajtos pirítóst. Ha túl sűrűnek találod a levest - mi sűrűn szeretjük - természetesen ízléseteknek megfelelően hígítsd fel vízzel. |