https://babamamaegyutteszik.hu
  • Kezdőlap
  • Receptek
    • Tízórai vagy Uzsonna
    • Levesek és főzelékek
    • Kézbevaló Falatok
    • Tésztára fel!
    • Süssünk süssünk valamit
    • Saláták és Egytálételek
    • Ünnepek és Partik
    • Halak
    • Smoothiek és Italok
  • Hozzávaló Keresése
  • Blog
  • Rólam
  • Szakácskönyv
  • Kezdőlap
  • Receptek
    • Tízórai vagy Uzsonna
    • Levesek és főzelékek
    • Kézbevaló Falatok
    • Tésztára fel!
    • Süssünk süssünk valamit
    • Saláták és Egytálételek
    • Ünnepek és Partik
    • Halak
    • Smoothiek és Italok
  • Hozzávaló Keresése
  • Blog
  • Rólam
  • Szakácskönyv
  • Kezdőlap
  • Receptek
    • Tízórai vagy Uzsonna
    • Levesek és főzelékek
    • Kézbevaló Falatok
    • Tésztára fel!
    • Süssünk süssünk valamit
    • Saláták és Egytálételek
    • Ünnepek és Partik
    • Halak
    • Smoothiek és Italok
  • Hozzávaló Keresése
  • Blog
  • Rólam
  • Szakácskönyv
  • Kezdőlap
  • blog
  • Zöldségalaplé

Zöldségalaplé

Megjelent ápr 15th, 2020
by Amarilla
Kategóriák:
  • blog
zöldségalaplé

Miért érdemes zöldségalaplevet készíteni?

Mert kiváló alapja leveseknek, mártásoknak és rizottóknak is. Nem igényel sok időt az elkészítése. A hűtőben akár egy hétig, a méhűtőben pedig félévig is eláll.

Szeretném nektek megmutatni azt az alaplevet, amit én a legtöbbet készítek:

Hozzávalók:

  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 paradicsom
  • 2 nagyobb rózsa brokkoli
  • 1/2 fehérrépa / szárzeller
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1/2 póréhagyma
  • 1 csokor fűszernövény: bazsalikom / rozmaring / kakukkfű / petrezselyem
    VAGY ugyanezek szárítva 2 teáskanállal
  • 10 g nagyszemű só
  • 2 l hidegvíz

A zöldségeket tisztítsd meg. A sárgarápát és a cukkinit nagyobb szeletekre vágd fel, a póráhagymát karikázd fel és a többi hozzávalóval együtt tedd egy nagy lábasba. Öntsd fel a hideg vízzel, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 40 perc alatt forrald fel. Ezt követően szűrd le, végül a megszűrt levet sózd meg. A sót el is hagyhatod, s majd csak utólag, a lé felhasználásakor elegendő használnod.
Így – só nélkül – abban az időszakban érdemes elkészítened, amikor még a baba kicsi és nem fogyaszthat sót. Vagyis ha valamilyen ételhez alaplevet szeretnél felhasználni, amiből a baba is fog kapni, akkor célszerű az ételt csak azután megsózni, ha már a neki szánt adagot félre tetted. De ha az alapleved alapból sós, akkor ezt nem tudod megtenni.
Később pedig, amikor már nagyobb lesz és ő is fogaszthat sót, érdemes tényleg hozzáadni az alapléhez és úgy felhasználni vagy lefagyasztani.

Én általában 1.5 csészényi mennyiséget szoktam egybe lefagyasztani, ami egy két személyes rizottó elkészítéséhez elegendő.

Ebből az elkészített alapléből kb. négyszer fogsz tudni készíteni egy két személyes rizottót.

Én ennél többet nem igazán szoktam egyszerre elkészíteni. Egyrészt mert a méhűtőm kapacitása véges, másrészt pedig szerintem felesleges is.

A megfőtt zöldségeket meg tudjátok enni, készíthetsz belőle egy pürét is: mondjuk egy sárgarépa-cukkini-brokkolis pürét.

További tartalmakért látogass el a Facebook oldalamra, és kövess az Instagramon!

#babamamaegyütteszik #hozzátáplálás #receptekanyukáknak #receptekbabáknakésmamáknak

Kérlek, a receptekben található hozzávalókat mindig nézd át, s csak akkor kínáld vele a babádat, ha már azok be lettek neki vezetve. Ezért kérlek minden esetben saját belátásod szerint használd a recepteket. Aszerint, hogy mi az, amit már a gyermeked ehet, s mi az, amit esetlg egyáltalán nem fogyaszthat.
  • alaplé
  • zöldségalaplé

Amarilla

Szeretném megosztani veletek a receptjeimet. Remélem, hogy ezentúl a mumus kérdést: Mit főzzek ma? – is könnyebb lesz megválaszolni. Mi több, az egész család jól lakik!

Receptek

Halak

Halak

Kézbevaló Falatok

Kézbevaló Falatok

Levesek és főzelékek

Levesek és főzelékek

Saláták és Egytálételek

Saláták és Egytálételek

Smoothiek és Italok

Smoothiek és Italok

Süssünk süssünk valamit

Süssünk süssünk valamit

Tésztára fel!

Tésztára fel!

Tízórai vagy Uzsonna

Tízórai vagy Uzsonna

Ünnepek és Partik

Ünnepek és Partik

Hozzávalók

alaplé alma apró szemű zabpehely bazsalikom bors brokkoli bulgur burgonya bármilyen liszt bébispenót búza finomliszt búzafinomliszt citromlé cukkini darált dió eper fahéj feta sajt fokhagyma kuszkusz méz natúr görög joghurt nádcukor olívaolaj petrezselyem puha vaj reszelt parmezán salátalevél szárított bazsalikom szárított kakukkfű szárított oregánó szárított petrezselyem sárgarépa só só, bors sütőpor tej teljes kiőrlésű búzaliszt tojás vaj víz vöröshagyma zöldborsó édesburgonya érett banán

Rólam

Rólam

Szeretném megosztani veletek a receptjeimet, hogy ezentúl együtt csaljunk mosolyt a szeretteink arcára. Ragadj te is fakanalat és vágjunk bele!

Facebook Oldalam

Instagram Oldalam

[instagram-feed]

Recept Kategóriák

Pürék
Kombinált Pürék
  Tízórai vagy Uzsonna
  Levesek és Főzelékek
  Kézbevaló Falatok
  Tésztára Fel!
  Süssünk, Süssünk Valamit
  Saláták és Egytálételek
  Ünnepek és Partik
  Halak
  Smoothiek és Italok
  • Kezdőlap
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Kapcsolat
  • Együttműködések
  • Admin

babamamaegyütteszik.hu | © 2019

Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használok a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalom elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztom a weboldal használatodra vonatkozó adatokat. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
ElutasítomELFOGADOM
Adatvédelmi Irányelvek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT