Heti menü tervezés
Gyakorlati útmutató
avagy,
Hogyan is néz ki nálam egy menü megtervezése.
Kezd csak az ebéddel
Elsősorban azt szeretném megjegyezni, hogy kezd csak az ebéd megtervezésével. S amikor már gyakorlott vagy, bővítsd ki és vedd hozzá a vacsora megtervezését is. Aztán szépen sorban tudod majd bővíteni a listát, hozzá venni a reggelit, végül a kis étkezéseket. Vagy, ahogy neked tetszik.
Szerintem már önmagában az is nagyon sokat számít, ha az ebédet megtervezed. Meglátod, hogy egy idő után már egyre gyorsabban és ügyesebben fog menni. Ilyenkor kell vagy célszerű hozzá venni még egy étkezést. Majd egyszer csak azon kapod magad, hogy mindent megterveztél.
Mikor tervezz?
Én általában szombaton szoktam a következő heti menünket megtervezni. Nekem ez vált be. Miután a gyerekek elaludtak, egy kis harapnivaló kíséretében neki ülök és megtervezem a heti menüt.
“Alapanyagok ” szerinti napok
Nekem nagyon sokat segít, ha alapanyagok szerint felosztom a napokat.
Minden héten van:
- tészta nap
- hús nap (húst hetente egyszer vagy kétszer fogyasztunk)
- hal nap
- hüvelyes (pl. lencse, csicseriborsó, bab, zöldborsó, zöldbab
- gabona (pl. rizs, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz, tönköly)
- főzelék nap
Sok zöldséggel és gyümölccsel kombinálva. A zöldségeket és gyümölcsöket szezonnak megfelelően vásárolom.
Így próbálom elérni, hogy változatosan együnk. S ami azt illeti, nekem eddig ez a felosztás vált be a legjobban. Sokat segít, amikor tervezek, könnyebben megy a tervezés és a végére mindig elég szuper menüsor áll össze.
Hét felosztása
Nem főzök minden nap. A héten több olyan nap is van, amikor ugyan az a menü, ami előző nap volt. Így azokon a napokon, amikor nem főzök, lehetőségem van rá, hogy süssek valamit, esetleg olyan tízórai vagy uzsonna elkészítésébe fogjak bele, ami kicsivel több időt vesz igénybe. Illetve, ezeken a napokon rendszerint főtt vacsorát készítek, mert ilyenkor nem megy el az egész nap az ebéd készítésével. Bőven jut idő a vacsorára is.
Ez az én heti felosztásom:
Hétfő: ugyanaz a menü, mint vasárnap (Erre a napra szoktam -ha van, az online megrendeléseket házhoz kérni, illetve nekem ez az egyik takarítós napom.)
Főtt vacsorás nap.
Kedd: megfőzök két napra
Szerda: ugyanaz a menü, mint kedden. Így van időm sütni vagy valamilyen időigényesebb tízórai, uzsonna, illetve nassolnivaló bele kezdésébe. Plusz ez egy gyors és egyszerű főtt vacsorás nap.
Ezen a napon szoktunk elmenni egy kisebb bevásárlásra.
Csütörtök: csak egy napra főzök
Péntek: Két napra főzök.
Szombat: szabad, nem kell az ebéddel foglalkozni, lehet kirándulni. Otthon tenni venni. Este pedig, amikor elcsendesült a ház, meg lehet tervezni a következő heti menüt.
Vasárnap: két napra főzök
Bevásárlás
A megtervezett menünek köszönhetően összeáll a bevásárlólista. Amire csak az kerül fel, amire valóban szükség is van. Így elkerülöm, hogy valami olyat vegyek, ami egyébként van itthon.
Maradék
Azt gondolom, hogy ha az ebédet megtervezed, a maradék is kevesebb lesz. Legalábbis nálunk ez igaz. Sokkal jobban ki tudtam tapasztalni, hogy miből mennyit főzzek, ezáltal egyre kevesebb maradék keletkezett. Ha pedig előfordul valamilyen formában újra felhasználom, vagy lefagyasztom.
A változtatás jogát fenntartom
A változtatás jogát mindig fenntartom. Mert előfordul, hogy valamilyen alapanyagot nem kapok vagy a heti menetrendünk változik. Na ilyenkor, egyszerűen megcserélem a napokat, annak megfelelően, ahogy tudom.
Tervezők
Nekem van egy ilyen tervezőm. Nagyon szeretem, mert le lehet törölni, ki lehet rakni a hűtőre.
De ha inkább papíron szeretsz tervezni, akkor figyelmedbe ajánlom ezt a tervezőt, amin rögtön meg tudod írni a bevásárlólistát is.
Mentsd el
Tipp: az elkészült menüt fényképezd le és mentsd el. Aztán ha tényleg nem akar összeállni a menü, -mert előfordul- lesz mihez nyúlni. Lehet, hogy csak egy kicsit át kell írnod és már kész is vagy vele. Vagy újra bevetheted.
Inspirálódj a receptek között. Vagy vásárold meg a Baba, mama együtt eszik szakácskönyvet, amiben még több receptet találsz. Illetve, a könyvben 4 darab -az ebédekre vonatkozó- heti menütervet is találsz, a könyvben szereplő receptekből összeállítva. A menütervek összeállításában szakképzett dietetikus is részt vett.
Remélem, hogy hasznosnak bizonyul ez a kis összefoglaló és ezentúl te is szívesen vágsz neki a menü megtervezésének.
Sok, örömteli konyhában eltöltött percet kívánok!
Amarilla