Heti menü – Második hét

Nagyon örülök neki, hogy az első heti menü tervet szerettétek és kértétek, hogy legyen folytatása. Kéréseteknek eleget téve, elkészült a következő menü terv is. És ahogy az első is, ez is csak egy ajánlás, nincs kőbe vésve semmi. Viszont lehet, hogy egy jó kiinduló lesz ahhoz, hogy elkészítsd a saját menü terveteket, teljes mértékben a saját étkezési szokásaitoknak és ízléseteknek megfelelően.
És te próbálkozol már menü terv írásával? Mindig elhatározod, de aztán valahogy mégsem jön össze?
Nekem sokat segít, ha feljegyzem magamnak a naptárba, hogy melyik az a nap, amikor bizony neki kell ülnöm és rá kell vennem magamat a megírására. Egyrészt azért is mert addig, amíg nem készítem el a tervet, nem tudom normálisan összeállítani a bevásárlólistámat sem. Nem szeretek mindennap a boltba szaladgálni, viszont ehhez az kell, hogy átgondoljam és megtervezzem, hogy mit is szeretnék főzni a következő héten.
Szerintem, ha eleinte csak az ebédet jegyzed fel, már az is egy hatalmas nagy lépés.
Hétfő
Reggeli | Zöldséges rántotta pirítóssal |
Tízórai | Natúr görög joghurt , korpovit keksz |
Ebéd | Paradicsomos-zöldséges paella |
Uzsonna | Dió, alma |
Vacsora | Mozzarellás franciapirítós zöld salátával |
Kedd
Reggeli | Sült virsli zöldségekkel |
Tízórai | Kölesgolyó, kefír |
Ebéd | Zöld leves; túrógombóc |
Uzsonna | Rizskorong, banán |
Vacsora | Édesburgonya saláta |
Szerda
Reggeli | Almás-fahéjas zabkása |
Tízórai | Smoothie |
Ebéd | Zöld leves; túrógombóc |
Uzsonna | Abonett kenyér; sajttal |
Vacsora | Tonhalas szendvics zöldségekkel |
Csütörtök
Reggeli | Sajtos-sonkás szendvics, főtt tojással és zöldségekkel |
Tízórai | Natúr görög joghurt, granola |
Ebéd | Céklás carbonara zöld salátával |
Uzsonna | Smoothie |
Vacsora | Melegszendvics |
Péntek
Reggeli | Light sajtkrémes szendvics |
Tízórai | Málnás hajdina kása |
Ebéd | Céklás carbonara zöld salátával |
Uzsonna | Almás-banános-túrós zabpehely puffancs |
Vacsora | Lazackrémes pirítós paradicsom salátával |
Szombat
Reggeli | Bundáskenyér zöldségekkel |
Tízórai | Almás-banános-túrós zabpehely puffancs |
Ebéd | Lencsekrémleves; Baconbe tekert csirkemell brokkoli salátával |
Uzsonna | Kölesgolyó |
Vacsora | Sütőtökös tejberizs |
Vasárnap
Reggeli | Négysajtos fritatta |
Tízórai | Natúr görög joghurt granolával |
Ebéd | Lencsekrémleves, Baconbe tekert csirkemell brokkoli salátával |
Uzsonna | Banános zabkása |
Vacsora | Bruschetta sült padlizsán kockákkal |
Természetesen ez a menü csak egy terv. Kedved szerint váloztathatod! Mi több, ha kell változtasd is a saját igényeiteknek megfelelően. És a napokat is nyugodtan átvarriálhatod. Nálam is előfordul, hogy az egyik nap tízóraiját mondjuk felcserélem egy másik nap uzsonnájával.
Az előző menü tervnél már elárultam nektek, hogy milyen fajta pékárúkat szoktunk enni. És azt is, hogy csak néha eszünk főtételt vacsorára. Viszont azt még nem osztottam meg veletek, hogy reggelire nagyon ritkán eszünk édeset. Általában hetente egyszer, de az is előfordult már, hogy hetekig nem ettünk.
Megjegyzések az egyes napok, egyes receptjeihez:
Hétfő vacsora:
Mozzarellás franciapirítós zöldsalátával
Igazából semmi extra: a két szelet kenyér közé jó sok mozzarellát teszek, amire paradicsom szeleteket helyezek. Egy két csipet bazsalikommal megszórom és már mehet is a szendvicssütőbe. Marcellnak is szoktam készíteni, azzal a különbséggel, hogy az övéből a paradicsomot kihagyom. Neki a szendvics mellé felsorakoztatom, aztán vagy megeszi, vagy nem.
Salátaleveleket felszeletelem, meglocsolom olívával és egy kevés citromlével is.
Kedd reggeli:
Sült virsli
A virslit először megszoktam főzni, aztán egy forró, száraz serpenyőben megpirítom, mert kifejezetten nem szeretjük, ha az olajtól tocsog.
Kedd vacsora:
Édesburgonya saláta
A receptben pesto öntet szerepel. De ha esetleg nincs kedved elkészíteni, ajánlok egy még gyorsabb lehetőséget. Natúr görög joghurtba keverj jó sok szárított kaprot.
Szerda reggeli:
Almás-fahéjas zabkása
Ha nem vagy jártas a zabkása készítésben, akkor itt találsz egy gesztenyés zabkása receptet, az alapján el tudod készíteni. Én egy fél almát szoktam felhasználni hozzá, amit megpucolok és lereszelek.
Szerda és csütörtöki tízóra és uzsonna:
Smoothie
A honlapon 4 smoothie receptet is találsz: itt. Válassz kedvetek szerint.
Péntek tízórai:
Málnás hajdina kása
A honlapon találsz egy epres-túrós hajdina kása receptet, az alapján el tudod készíteni.
Eper helyett használj málnát a túrót pedig hagyd el.
3-4 evőkanál málnát (most csak fagyasztottal tudsz dolgozni) villával törj össze és keverd hozzá a kásához.
Péntek vacsora:
Lazackrémes pirítós paradicsomsalátával
Paradicsomsaláta: a paradicsomokat felszeletelem és saláta levéllel, rukkolával összekeverem. Olívaolajjal meglocsolom, majd bazsalikommal, borsikafűvel és oregánóval meszórom. (Szárított zöldfűszerek is megtezsik.)
Marcellnak a lazackrémes pirítósa mellé csak egyszerűen felszeletelem a paradicsomokat. Ő egyelőre a saláta levélről hallani sem akar. Csak tépkedni szereti.
Szombati és vasárnapi ebéd:
Lencsekrémleves
Ha nem igazán szeretitek a lencsét, kóstoljátok meg helyette a karalábés zöldborsókrémlevest.
Baconbe tekert csirkemell brokkoli salátával
Ha köretnek valami tartalmasabbra vágytok, akkor mondjuk készíts a hús mellé sütőtökös krumplipürét.
Szombati vacsora:
Sütőtökös tejberizs
Most már a kisfiamnak is szoktam készíteni tejberizst, viszont neki a tejet felvízezem.
Fele tej-fele víz arányban készítem.
Ha esetleg már nem találsz sütőtököt az üzltekben, zöldségeseknél akkor készíts epreset.
Vasárnap reggeli:
Négysajtos fritatta
Ha esetleg még nem készítettél fritattát, akkor most leírom neked, hogy én hogyan csinálom.
Általában 6 tojásból szoktam elkészíteni. Mozzarellát, reszelt parmezánt, cheddar sajtot és trapistát szoktam felhasználni hozzá. Ízlés szerint kockázd fel vagy reszeld le a sajtokat, majd a lazán felvert tojásokba keverd bele. Szórd meg zöldfűszerekkel: bazsalikommal, oregánóval, borsikafűvel és öntsd bele egy vékonyan kiolajozott serpenyőbe. Kezd el sütni. Ha a tojás a serpenyő pereménél már kezd megszilárdulni, mehet be a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10-15 perc alatt megsül.
Vasárnapi uzsonna:
Banános zabkása
Ha nem vagy jártas a zabkása készítésben, akkor itt találsz egy gesztenyés zabkása receptet, az alapján el tudod készíteni. Én egész banánt szoktam felhasználni hozzá, amit megpucolok, egy villa segítségével összetörök majd hozzákeverem a kásához.
Vasárnapi vacsora:
Bruschetta sült padlizsán kockákkal
Hozzávalók:
Kenyér (amennyit megesztek), 2 db padlizsán, olívaolaj, Fűszerek: oregánó, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, zsálya
Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral. A sütőt melegítsd elő 180-200 fokra. A padlizsánokat vágd ketté és kockázd fel. Locsold meg egy kevés olívaolajjal és fűszerezd meg (bazsalikom, borsikafű, oregánó, rozmaring). A ketté vágott padlizsánokból egy felet hámozz meg, kockázd fel a gyerkőcnek. A sütőlemez egyik felére helyezd az ő adagját, és azt is locsold meg olívaolajjal (lehetőség szerint jóval kevesebbel) aztán szórd meg bazsalikommal. Mehet a sütőbe 20-25 perce. Közben a kenyereket pirítsd meg.
A megsültpadlizsán kockákat sorakoztasd fel a megpirult kenyér tetején, esetleg szórd meg sajttal és már ehetitek is.
Bármilyen kérdésed akad a recepteket illetően, nyugodtan keress meg a kapcsolatok fül alatt található e-mail címen vagy a közösségi oldalaim egyikén.
További tartalmakért látogass el a Facebook oldalamra, és kövess az Instagramon!
#babamamaegyütteszik #hozzátáplálás #receptekanyukáknak #receptekbabáknakésmamáknak